Montaj
Standartlara uygun olarak tesis edilen soğuk odalar, hastaneler, laboratuvarlar, süpermarketler, pastane ve restaurantlar gibi farklı kullanım alanlarına uygun olarak istenilen ölçülerde kurulabilmekte, poliüretan dolgulu sandviç paneller sayesinde yüksek ısı yalıtımı sağlayarak büyük oranda enerji tasarrufu sağlamaktadır. Soğuk odanın avantajlarının başında çok yüksek ısıl izolasyona sahip olarak sağladıkları enerji tasarrufu gösterilebilir. Panel tip soğuk odalar, hijyenik yapıları ve kolayca temizlenebilmeleri sayesinde kullanım kolaylığı sağlarlar. Günümüzde çok yaygın kullanıma sahip olan soğuk odanın yer seçiminde dikkat edilecek hususlardan kapı montajına kadar olan aşamalar sırasıyla ayrı ayrı büyük öneme sahiptir. Frigobien'in tecrübeli ve eğitimli ekipleri bütün bu konularda önce keşif yapacak ve tüm analizler sonrasında size en yüksek standartlarda montaj hizmetini sunacaklardır. Bunun için yapmanız gereken +90 (532) 550 82 11 numaralı telefonu aramak ya da sadece whatsapp ikonunun üzerine tıklayarak ayrıntıları yazılı, sesli ya da fotoğraflar ile bildirmek.
Frigobien'in anahtar teslim projelerinde tüm ekipmanlar için verilen garanti süreci, uzatılmış garanti planları, karşılıklı yapılan periyodik önleyici bakım sözleşmesi gibi yasal çerçeveler içerisine alınmış konuların teknik desteği tamamen ücretsizdir.
Soğuk Oda Yerinin Seçiminde Dikkat Edilecek Hususlar
- Soğuk oda yapımlarında en çok dikkat edilmesi gereken husus, oda iç alanı ve hacmidir.
- Büyük tesislerde tabanın kare şeklinde olmasını, tercih etmek gerekir. Kare tabanlı odalarda ısı kazancı daha azdır. Küçük odalarda bu durum çok aranmaz.
- Oda alanı tespit edilirken geçiş koridorlarını da hesaba katmak gerekir. Koridor genişliğinin kapı genişliğine yakın değerde olması faydalıdır.
- Soğuk depolarda oda kapılarını ana giriş kapısına yakın yapmak servis ısı kazancını arttıracağı için uygun değildir.
- Oda yükseklikleri, depolama süresine ve soğutulacak maddeye bağlıdır. Uzun süreli depolamalar ve büyük soğuk hava depoları için h=2,5m ila 3,5m'dir. Ticari soğutucular gibi küçük odalarda da oda içi yüksekliğinin 1,75m - 2,00m olması yeterlidir.
- Oda yükseklikleri, odada saklanacak malın durumuna göre de tayin edilir. Ortalama olarak, 1m³ hacme, 200kg ürün konulur. Ürünler için 2m istif yüksekliği düşünülürse m² yüzeye 350kg - 400kg ürün konulacağı dikkate alınır. Doğal olarak bu durumda oda yüksekliğinin 2m'den biraz daha fazla olması gerekir. Genel olarak düşünülen yükseklik de 2,20m - 2,30m'dir.
- Büyük hacimli depolarda koridorlar oda istif alanının %15 - %20 arasındadır. Oda kapısının sayısı arttıkça, bu oran %30'a kadar yükselir.
Soğuk Oda Montajinda Zemininin Uygunluğu
Soğuk oda tasarımında başlangıç adımlarından bir tanesi de "soğuk oda zemini" konusundaki planlamalardır, soğuk oda zemini düzenlenirken temelde dikkate alınması gereken bazı konular bulunmaktadır.
Öncelikle dökülecek beton zeminin kalitesi, kalınlığı, düz ve pürüzsüz olması ile beraber üzerine döşenecek yer döşemesinin de uygunluğu ve kalitesi, zeminin taşıma kapasitesine etki eden temel unsurları oluşturmaktadır. Son kat bitiş olarak yüzey kaplaması fayans, pvc levha veya epoxy gibi bir duvar yüzey malzemesi ile kaplanabilir.
Eksik, hatalı ya da depolanan ürünün özelliklerine uygun olmayan malzeme ile yapılan zeminler; sürtünme, ağırlık, nem vb. faktörler karşısında kısa zamanda bozulabilmektedir. Bunun sonucunda zeminde aşınmalar meydana gelerek üzerinde kabarmalar veya çökmeler oluşmakta; bu durum forklift, transpalet gibi depo araçlarının dengeli çalışmasını engelleyebilmektedir. Aynı nedenlerden dolayı raf sistemlerinin dengesi bozulabilmekte ve depolanan ürünlerin zarar görmesi hatta çalışanların yaralanması gibi iş kazaları ile sonuçlanabilmektedir.
Soğuk oda zemini ile ilgili olan diğer bir nokta, depo içerisindeki ısı derecesini kontrol edebilmektir. Soğuk oda bulunan binalarda ısı kontrolü sağlamak, çatı ve duvar yapılarının yalıtımının tam yapılmasını ilgilendirdiği kadar zemin yapısını da ilgilendirmektedir.
Dreneaj
Herhangi bir yapıdan, yapıya zarar verebilecek suyun doğal veya yapay yollarla uzaklaştırılmasına yönelik yapılan işleme drenaj denir.
Drenaj bağlantısı için cihazda, soğutucu devre üzerinde oluşan karlanmanın yoğuşması sırasında, su tesisatından meydana gelen akıntılar gibi meydana gelen sıvıların cihaz ve çevresinden uzaklaştırılması gerekir. Bunun için yapıacak drenaj hattı için kanal ya da toplama kabı ve yer süzgeci ile yapılması gereklidir. Toplama kabı cihazın altında, kaideyi tamamen kaplayacak büyüklükte olmalı kanal en fazla 50cm uzakta olmalıdır.
Soğuk odaların yer aldığı büyük hacimli depolarda ayrıca zemine drenaj kanalı yapılması gereği vardır. Özellikle defrost sırasında veya odanın temizlenmesi ihtiyacında sular drenaj kanalı çok hızlı bir şekilde uzaklaştırılarak depo çok kısa sürede servise hazırlanır.